Universitat Rovira i Virgili

Patricia Terrado

Despatx: 4.18

patricia.terrado(ELIMINAR)@urv.cat

|Alt imatge columna esquerra|

PROFESSORA ASSOCIADA

Patricia Terrado Ortuño

Dades generals  

Patricia Terrado Ortuño (Tarragona, 1987) és Llicenciada en Història per la Universitat Rovira i Virgili, Màster en Arqueologia Clàssica (Universitat Rovira i Virgili, Universitat Autònoma de Barcelona i Institut Català d'Arqueologia Clàssica) i Doctora en Arqueologia Clàssica per la Universitat Rovira i Virgili, amb Premi Extraordinari de Doctorat.

Ha realitzat la seva recerca doctoral sobre el port romà de Tarraco, el resultat de la qual fou publicada pel Servei de Publicacions del Port de Tarragona amb el títol El puerto de Tarraco en época romana. Fuentes, historiografía y arqueología (2019).

Actualment és Tècnica d'Arxiu a l'arxiu municipal de l'Ajuntament d'Altafulla com a funcionària laboral fixa i Professora Associada al Departament d'Història i Història de l'Art a la URV.

Ha realitzat una estada d'investigació a la Universitat de Roma - La Sapienza (2015) i participat en nombrosos congressos nacionals i internacionals, especialment a Alemanya i Itàlia.

També ha estat codirectora del 5è Congrés Internacional d'Arqueologia i Món Antic - Tarraco Biennal (novembre de 2021), juntament amb Ada Lasheras i Joaquin Ruiz de Arbulo, amb la temàtica "Ports romans. Arqueologia dels sistemes portuaris".

Els principals temes de la seva investigació són, en l'àmbit de l'Arqueologia: l'arqueologia portuària, les fonts clàssiques i l'epigrafia. En la disciplina Arxivística, la historiografia i la cartografia històrica com a fonts de reconstrucció del passat arqueològic.

Publicacions destacades:

Terrado, P. (en premsa). "Producción, trabajo y comercio. Una aproximación a las mujeres en profesiones portuarias en época romana" dins Strutt, K i Collar, A. (eds) Archaeologies of the Roman Mediterranean. Papers Presented in Honour of Prof. Simon Keay.

Terrado, P i Menchon, J. (2022). «A New Map of the Napoleonic Project after the Siege of Tarragona in 1811». Imago Mundi 74 (2): 287-93.

Terrado, P. (2021). Ciutat, port i territori. Cartografia històrica de Tarragona entre els segles XVII i XIX. Port de Tarragona.

Terrado, P. (2020). Els ports antics de Tarraco. Embarcadors, ports i platges del litoral tarragoní en època romana (s. II aC - III dC). Consell Comarcal del Tarragonès.

Terrado, P. (2019) El puerto de Tarraco en época romana. Fuentes, arqueologia e historiografia. (s. II aC - III dC). Servei de Publicacions del Port de Tarragona.

Lasheras, A. i Terrado, P. (2018) 'New approaches to the study of the harbour of Tarraco: archaeological and literary research (3rd century BC - 8th century AD)', in Carnap-Bornheim, C. von et al. (eds) Interdisziplinäre Forschungen zu Häfen von der Römischen Kaiserzeit bis zum Mittelalter. Hamburg: Römisch-Germanisches Zentralmuseum, pp. 165-181.

Terrado, P. (2017). "Tarragona en el siglo XVII a través de la cartografía: un plano inédito de la ciudad procedente la Colección de Anville en la Biblioteca Nacional de Francia". Manuscrits. Revista d'Història Moderna, 32, 56-81.

Terrado, P., (2016). Officia portuensia. Vida i treball al port a través de l'epigrafia i les fonts textuals: una aproximació a Tarraco, Tarragona: Autoritat Portuària de Tarragona.

Terrado, P., (2015). "El muelle sobre pilares de Tarraco en época augustea. Historiografía y fuentes literarias". dins J. López, ed. Tarraco Biennal. Actes del 2n Congrés Internacional d'Arqueologia i el Món Antic. August i les províncies occidentals. 2000 anys de la mort d'August. Tarragona: Fundació Privada Mutua Catalana, p. 237-244.

Terrado, P., (2015). Antoní Pius i la falsa remodelació del port de Tarraco: la transmissió d'un error. Butlletí arqueològic de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, 34-35 (2012-2013), p.69-85.

Premis:

2019: Premi extraordinari de Doctorat. Universitat Rovira i Virgili (Arqueologia Clàssica).

2019: Guanyadora del VIII Premi d'Investigació Port de Tarragona. Projecte "Ciutat port i territori. Cartografia històrica de Tarragona entre els segles XVII i XIX".

2018: Guanyadora Beca d'investigació Lucius Licinius Sura (Consell Comarcal del Tarragonès) pel projecte "Els ports antics de Tarraco. Embarcadors, ports i platges del litoral tarragoní en època romana (s. II aC - III dC)".

2018: Guanyadora de la V Beca Emili Giralt i Raventós - Museu de les cultures del vi -

VINSEUM pel projecte "Catalunya i el comerç marítim del vi en època romana. Ports, vaixells i rutes". (Renúncia per incompatibilitat)

2013 - 2017: Beca de Formació de Personal Investigador (FPI). Ministerio de Economía y Competitividad.

2015: Finalista VI Premi d'Investigació Port de Tarragona.